14 stycznia 2015

Tarta kokosowa z ananasem.

Mamy dziś środę, minął dokładnie tydzień od publikacji wpisu z tortem czekoladowo - kokosowym, który był pierwszym przepisem podczas "białego tygodnia". Założyłam sobie tydzień, ale mam jeszcze kilka pomysłów na białe słodkości i jeśli je zrealizuję to tydzień zostanie nieco "rozciągnięty" :) Przepisy z udziałem kokosa, to bardzo wdzięczny temat i ciężko jest mi go porzucić :) Co chwilę do głowy wpadają mi nowe pomysły, połączenia smaków, tak jak ten, który mam dla Was dziś :)

Pomysł na dziś to lekkie, niebiańskie ciasto, z moim ulubionym kremem, który jest bazą popularnej kostki Rafaello. Zapraszam na tartę kokosową z dodatkiem ananasa.

Od razu kiedy się na nią spojrzy widać, że nie jest to jednak tarta klasyczna, bo to bardzo bogata wersja tego ciasta, z dużą ilością owoców, przekładana kremem. Jest to tarta bardzo kremowa, zbliżona smakiem do ananasowca. Zatem jeśli znacie to drugie ciasto i przypadło Wam do gustu, będziecie też fanami tej tarty :)

Przez swoje "bogactwo" jest też prawdziwą ozdobą stołu i może być ciastem na przyjęcie, uczczenie jakiejś wyjątkowej okazji. Moja mama nazwała tę tartę "Królową Śniegu" i trudno się z nią nie zgodzić patrząc na zdjęcia, ta tarta to zdecydowane "królowa białego tygodnia" i powinna zachwycić dosłownie każdego :)

 
Składniki (forma 25 cm):

Kruchy spód:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 100 g zimnego masła
  • 2 żółtka
Z podanych składników szybko zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 1 h (lub dłużej). 
Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 0,5 cm, wylepiamy nim formę, nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy papier do pieczenia, a następnie np. fasolę żeby je obciążyć. Pieczemy ciasto w ten sposób przez 15 minut w 180 stopniach, następnie zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze 10 - 15 minut (jeśli brzegi ciasta będą zbyt mocno się rumienić, zmniejszamy do 160). Wyjmujemy, studzimy na kratce. Przygotowujemy krem.

Krem kokosowy:
  • 1 tabliczka białej czekolady (100 g)
  • 330 ml śmietany kremówki
  • 1 opakowanie śnieżki na mleko
  • 5 łyżek wiórków kokosowych
  • 3 plastry świeżego ananasa pokrojonego w kostkę (można użyć też z puszki)
+ wiórki kokosowe i trufle kokosowe do dekoracji

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy mikserem na wysokich obrotach razem ze śnieżkami, stopniowo dodajemy wystudzoną czekoladę. Na koniec do powstałego kremu dodajemy wiórki. 
Wykładamy 1/3 część kremu na wystudzony kruchy spód, następnie wykładamy 1/2 część pokrojonego w kostkę ananasa, wykładamy kolejną część kremu, a na nią pozostałego ananasa. Całość przykrywamy ostatnią warstwą kremu, posypujemy wiórkami i dekorujemy kokosowymi truflami.
Wstawiamy do lodówki na ok. 1 - 2 h.

Smacznego! :)

7 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...